Parkování na ulicích Školní, Sadová, Příčná, Zahradní a Lípová

16.10.2024 13:13

Na základě rekonstrukce místních komunikací a chodníku ulic Školní, Sadová, Příčná, Zahradní a Lípová upozorňujeme řidiče a majitelé vozidel na zákonné parkování podél těchto místních komunikací.

Pokud daný pozemek spadá do kategorie místních komunikací či veřejně přístupných účelových komunikací, bude se na něj vztahovat zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů. K záležitosti parkování vozidel na místních a účelových komunikacích, lze uvést, že povinnosti, které jsou spojeny se zastavením a stáním, jsou upraveny v § 25 až § 27 zákona o silničním provozu. V dané souvislosti je třeba odkázat na § 25 odst. 3 zákona o silničním provozu, podle něhož při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.

Pokud tedy po stání vozidla nezůstane na příslušné pozemní komunikaci (místní či účelové), která je obousměrná, dopravní prostor široký nejméně 6 metrů (tj. nejméně 3 metry pro každý směr jízdy), pak mimo výjimek stanovených místní úpravou silničního provozu (např. parkoviště) nesmí na této pozemní komunikaci vozidlo stát.

Jestliže řidič vozidla poruší výše uvedené zákonné pravidlo, tak se uvedeným jednáním dopouští přestupku ve smyslu § 125c odst. 1 písm. k) zákona o silničním provozu ["Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že v provozu na pozemních komunikacích jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona."].

Přestupky podle tohoto zákona projednává obecní úřad obce s rozšířenou působností. Příkazem na místě může městská policie dále projednat přestupek podle tohoto zákona spáchaný nedovoleným zastavením nebo stáním vozidla na pozemní komunikaci.

Vzhledem k tomu, že Městská policie a Policie České republiky samozřejmě nejsou reálně schopny zajistit nepřetržitý dohled nad příslušnými pozemními komunikacemi, je možné příslušný zákaz o stání, resp. zastavení vozidel zajistit příslušným dopravním značením (např. osazením dopravních značek "B 29 Zákaz stání", případně „V12d Zákaz stání“ ve smyslu vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích).

Chodníky:

Chodník je část pozemní komunikace, která slouží chodcům. Vozidlo parkující neoprávněně na chodníku musí chodci, nesnadně obcházet, vchází do rušné vozovky. Chodník lze v zimě jen obtížně udržovat, stroje zimní údržby musí sjíždět z chodníku.

Obecně na chodníku stát nelze!

Zákon o silničním provozu, tedy zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ten stanoví jasné obecné pravidlo, které určuje, že stát nesmí řidič na silniční vegetaci. Pojem silniční vegetaci, byť v právním řádu není definován, znamená a je tak konstantně vykládán, jako příslušenství dálnice, silnice či místní komunikace, tedy včetně chodníků. Na chodníku se tak dle § 27 odst. 1 písm. r) zákona o silničním provozu nesmí stát.

Pokud porušíte zákaz a byť částí automobilu parkujete na chodníku, spácháte přestupek, který bude řešit nejčastěji městská nebo státní policie.

Jednosměrné řešení ulice Lípová.

V důsledku zúžení komunikace v souvislosti s nově vybudovaným chodníkem ulice Lípová podél PZŠ bylo projekčně vypracováno dopravní řešení v podobě jednosměrné ulice. I v tomto případě se dbalo na zvýšení bezpečnosti chodců a celkovém zklidnění a zjednodušení BESIP. Ulice má dopravní značení od křižovatky ulice ČSA, až po výjezd na ulici Školní. Komunikace po celé, úseku nedovoluje bezpečné míjení dvou vozidel v případě obousměrné ulice. I v tomto úseku musí řidiči respektovat toto značení a počítat s namátkovými kontroly strážníku, policistů a taky dohledem kamerového systému.

 

V závěru tohoto článku bych chtěl dodat, že není záměrem městské policie činit represivní kroky v podobě ukládání pokut a nepopulárního opatření v podobě odesílání přestupku k řešení u správního orgánu. Záměrem je tak jak bylo před rekonstrukcí řečeno, udělat z ulic ulice a chodníky bezpečné, čisté, přehledné jak pro chodce, tak pro rodiče s kočárky, zimní údržbu a jiné účastníky silničního provozu. Zároveň bychom chtěli požádat zaměstnance ZUŠ, rodiče dětí ZUŠ a charity na ulici Bukovecká, aby svým vozidlem dlouhodobě nestáli na ulici Sadová a neohrožovali BESIP. Myslím si, že většina obyvatel daných lokalit tuto problematiku chápe a svá vozidla již parkuje na svých pozemcích, mimo komunikaci a chodníky, za což jím děkuji.

MěP bude upozorňovat řidiče kteří se dopouští výše uvedených přestupků na tuto skutečnost. Při prvním zjištění budou uděleny domluvy a přestupek bude zaevidován. Při opakovaném bude již udělena pokuta příkazem na místě a v případě nemožnosti vyřešit přestupek na místě, případně nedostavení se řidiče na upozornění, bude postoupen k vyřízení příslušnému správnímu orgánu, tj. odbor dopravy. Po označení ulic vodorovným dopravním značením V12d – zákaz stání (přerušovaná žlutá čára), bude zřejmé, že stání v tomto úseku je nezákonné.

 

Mgr. Pavel Kufa - velitel MěP Jablunkov